Direct contact? sapkampen@gmail.com




Wat is aangepast paardrijden?

Bij aangepast paardrijden wordt ontspannen sporten, recreatief bezig zijn en therapeutische zorg gecombineerd. We hebben oog voor de ruiter en houden rekening met de handicap. Dit betekent dat we goed kijken naar welk paard bij iemand past. Ervaring, voorkeur, gewicht, alles telt mee.

Bij ons rijdt de ruiter paard voor zijn of haar plezier. Af en toe doen we mee aan een kleinschalige wedstrijd, zodat de ruiter kan laten zien wat hij of zij allemaal heeft geleerd. Voor sommige ruiters is paardrijden een aanvulling op de therapie. Daarom vinden de lessen plaats onder leiding van speciaal opgeleide instructeurs. Uiteraard zijn er dagelijks ook veel vrijwilligers aanwezig om te helpen bij de begeleiding van de ruiters en het verzorgen van de pony’s en paarden.

Waarom aangepast paardrijden?

Paardrijden is gezond. Een ruiter te paard is actief bezig en ervaart een positief effect op zowel de fysieke als mentale conditie.

Fysieke effecten:

  • Je bouwt conditie op.
  • Een positief effect op houding en balans, hart en longen, op het darmstelsel en op de spieren.
  • Paardrijden is een belevenis voor de zintuigen.
  • De coördinatie verbetert.

Psychologische en sociale effecten:

  • Vergroten van de zelfstandigheid.
  • Deel van een groep zijn, leren rekening houden met anderen.
  • Verantwoording dragen en zorgen voor je paard.
  • Verbeteren van het concentratievermogen.
  • Leren vooruitkijken.
  • Accepteren en geaccepteerd worden.

Wie kunnen er bij ons paardrijden

Vier dagen per week geven wij paardrijlessen met extra begeleiding aan mensen met een lichamelijke, verstandelijke en/of een sociale beperking.

Bij een sociale beperking kun je denken aan iemand die bijvoorbeeld heel angstig, verlegen, teruggetrokken of druk is. De sociale beperking is een vrij breed begrip. Vraag voor meer informatie omtrent het begrip 'sociale beperking' gerust meer informatie op.
Momenteel is de jongste ruiter 4 jaar en de oudste 80 jaar.

Onze doelgroep is breed. De een heeft een lichamelijke handicap, de ander een verstandelijke.
Ook hebben we ruiters die baat hebben bij paardrijlessen met extra begeleiding: dit betreft voornamelijk de sociale beperking. Niemand is hetzelfde. Wij proberen dan ook om de lessen zoveel mogelijk op elke ruiter af te stemmen en noemen ons paardrijden met extra begeleiding daarom ook wel paardrijden plus.

Paarden staan erom bekend dat ze iemand weer levenslust, gevoel voor avontuur en eigenwaarde kunnen teruggeven, doordat ze mensen met een beperking of handicap weer mobiel kunnen maken.